piątek, 16 listopada 2012

Grudniowy Twój STYL: inspirujące przepisy Roberta Trzópka na świąteczne dania

Można narzekać, że grudniowy numer Twojego STYLU mamy już w połowie listopada, a do świątecznej atmosfery jeszcze daleko. Z drugiej strony mamy wystarczająco dużo czasu, by przymierzyć się do skorzystania z świątecznych kulinarnych przepisów.
W tym roku o przygotowanie potraw na Boże Narodzenie Twój STYL poprosił Roberta Trzópka, jednego z najlepszych polskich szefów kuchni z warszawskiej restauracji Tamka 43.

Trzópka nie jest znany szerokiej publiczności, nie gotuje w Dzień Dobry TVN i innych śniadaniówkach, ale wierzcie mi autorka bloga restauracyjnego Froblog i współautorka Warsaw Foodie - wymawiając jego nazwisko robi minę, z której można odczytać: ''no wiesz, to jest klasa''.

Wśród przepisów m.in. śledź w oleju lniany, łosoś w sosie maślanym, zupa krem z dyni z cynamonem. Jednak moją szczególną uwagę zwróciły brownie z kawą oraz ciasto marchewkowe z cascarą. 

Tajemnicza cascara to suszone owoce kawy. W przepisie podają, gdzie można je kupić a ciasto i ciasteczka brownie prezentują się świetnie. Grudniowy TS w ogóle pełen jest inspiracji, ale o tym wkrótce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz