niedziela, 25 listopada 2012

Gęsina na św. Marcina - króluje w restauracjach do 15 grudnia

W ponad 100 restauracjach w całej Polsce do 15 grudnia można zjeść przyrządzoną na przeróżne sposoby gęsinę. Lokale wyróżnia czerwono-czarne gęsie logo, a serwuje się w nich gęś białą kołudzką - jak wieść gminna niesie ''produkt markowy, oznakowany, delikatesowy o wysokiej jakości i szczególnym charakterze zdrowej żywności, zarówno jeżeli chodzi o mięso, jaki i o tłuszcz''.
Na spotkanie z gęsiną udaliśmy się do katowickiego WunderBaru. Miejsce to znane jest z dobrej, choć nietaniej kuchni, w której smakosze wyróżniają m.in. z pyszną zakręconą kiełbaskę na bawarskiej kapuście czy apfelstrudel z lodami waniliowymi.

W gęsim menu, które sezonowe serwuje WunderBar króluje gęś nadziewana kapustą kiszoną i grzybami lub kaszą gryczaną i gęsimi podrobami. Miła pani kelnerka powiedziała nam, że goście zamawiają ją chętnie w całości dla kilku biesiadników lub po połówce czy ćwiartce.

My zdecydowaliśmy się na kwaśnicę na gęsinie (15 zł). Tak skupiliśmy się na rozmowie i pysznej kwaśnej zupie, że nagle okazało się, iż nie ma co fotografować...
Gdy na stół wjechały pierogi z gęsią wątróbką (21 zł) oraz gęsie wątróbki smażone w maladze z rodzynkami, płatkami migdałów i jabłkiem (33 zł) - udało się zrobić foty :)
Pierogi były pyszne, delikatne. Gęsie wątróbki podano z chałką, którą można było absorbować - trudne słowo ;) - słodki, aromatyczny sos z talerza. Jedno zastrzeżenie, podałabym wątróbkę smażoną w maladze w mniejszym naczyniu, tak by wątróbki mogły być bardziej i dłużej zanurzone w sosie. Na deser zjedliśmy smaczne ciepłe rogale marcińskie (10 zł).
Ten niedzielny obiad to była moja pierwsza randka z gęsiną. Nie znam tego mięsa, nigdy go sama nie przyrządzałam, ale jestem zaciekawiona i na pewno będę wyglądać gęsich specjałów. Podoba mi się, że promuje się polski, regionalny produkt, a w dobrych, znanych restauracjach, które na co dzień odcinają kupony od sprawdzonego menu, pojawia się coś ciekawego i nowego. Czuje się powiew świeżego... coś jak łopot gęsich skrzydeł czy jakoś tak... :)

W Katowicach gęsinę można zjeść w WunderBarze, Zaklętym Czardaszu i Akoladzie. W Sosnowcu i Dąbrowie Górniczej w Stonehedge, a więcej info na: www.czasnagesine.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz